Nadenken over verkopen van het bedrijf

Home » Nadenken over verkopen van het bedrijf

Nadenken over verkopen van het bedrijf

Het jaar is bijna ten einde. Ook volgend jaar is de verwachting dat er ruim 15.000 bedrijven van eigenaar wisselen. Verkopen van het bedrijf geschiedt vaker rond de jaarwisseling.

Dat er tijdens de kerstdagen veelvuldig wordt nagedacht over het kopen of verkopen van bedrijven merken wij op onze site www.waardeeruwbedrijf.nl

Er ligt duidelijk een piek in het einde van het jaar. Ondernemers hebben dan net wat meer tijd om na te denken wat ze met de onderneming willen gaan doen. Vragen dienen zich aan. Wat ga ik dan doen? Aan wie ga ik verkopen? Wat ga ik na de verkoop doen?

Redenen om het bedrijf te verkopen

Echter, wat mij betreft is een meer belangrijke vraag die de ondernemer aan zichzelf moet stellen. En dat is “Waarom wil ik mijn bedrijf verkopen?”.

Je ziet vaak redenen als:

  • Rustiger aan willen doen (ook vanuit gezondheidsoverwegingen)
  • Opvolger is er klaar voor
  • Momentum is goed (goede resultaten, goede marktvooruitzichten)
  • Tijd voor nieuwe uitdagingen.

Klaar ermee

Maar laatst had ik een ander antwoord: “ik ben er gewoon klaar mee…”. Een eerlijk en verrassend antwoord. Ook een antwoord dat zeer waarschijnlijk bij veel meer ondernemers speelt echter niet hardop benoemd wordt. Het enthousiasme is minder geworden.

Rationeel vs emotioneel

Toch wordt er vaak nog niet direct een spreekwoordelijke bordje “te koop” op de gevel geplakt. Uit gesprekken met ondernemers proef ik dat er een grote emotionele binding is met de onderneming. Het momentum van verkoop is dan ook enerzijds een rationele en voor het overgrote deel een emotionele. Los van gezondheidsredenen is de verkoop een proces waar ondernemers in moeten groeien. Dat vergt tijd. En als het dan zover is? Dan lijkt het ook dat er snel verkocht moet worden.

En dan komt de ratio weer naar voren:

  • Is de onderneming wel verkoopklaar (Wat is dat eigenlijk?)
  • Kan de onderneming wel zonder de huidige aandeelhouder(s) opereren?
  • Aan wie kan ik de onderneming het best verkopen?
  • Onder welke voorwaarden (waaronder de prijs) ga ik akkoord met een verkoop van de onderneming?

Ondersteuning

Daarbij kan Adagium Bedrijfsoverdrachten u van dienst zijn. Wij ondersteunen u in het maken van de juiste emotionele en rationele keuzes. Dat doen wij door indringend met u te praten over de reden van verkoop, over de waarde van de onderneming, over wat voor u en de onderneming de best mogelijke strategie is, over de meest geschikte kandidaten, en over het proces van verkopen.

2022-02-25T11:35:05+01:00

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant